hoofdstuk terug
Cultuur en culinair

  grote gîte kleine gîte fietsrijk natuur/wandelen winter praktische info tarieven reserveren


Cultuur
Rondom Cheznezdepoire zijn vele plaatsen te bezichtigen waar vooral de details opzien baren. Alle steden en dorpen hebben hun oude centrum met mooie  Romaanse abdijen, kathedralen en kerken (daterend uit circa 1000 tot 1200). In de steden zijn deze meestal omringd door vele kleine steegjes met daarin zeer fraaie middeleeuwse woningen of resten daarvan.

In Clermont-Ferrand (75 km) staan de met zwarte lavasteen opgebouwde cathedraal en het moderne winkelcentrum, Centre Jaude, binnen loopafstand van elkaar. De route naar Le-Puy-en-Velay (75 km) geeft mooie blikken op historische bouwwerken evenals over de stad zelf bij het binnenrijden. Vichy (120 km) niet alleen bekend om zijn bronwater maar ook vanwege zijn sierlijke gietijzeren marktoverkapping en het 'Parc Napoleon' met een zeer uiteenlopende begroeiing. Lyon (175 km) waar oud en nieuw letterlijk samenkomen en oneindig lijkende trappen naar de mooiste plekken leiden. La Chaise Dieu (25 km) met zijn echo hal, zomerconcerten, chocolaterie en charcuterie tot in de verre omstreken bekend bij de Fransen.

Maar kleinschaliger kan ook. Dorpjes als St. Etienne sûr Usson (20 km) waar de film/documentaire 'Etre et avoir' is opgenomen. Usson (25 km), gelegen op de top van een eeuwenoude vulkaan en daardoor zeer geschikt voor vergezichten tot wel 100 kilometer. Perrier (40 km) waar tot na WOII in grotten werd gewoond. Auzon (30 km) met zijn mooie terrasbouw waar alles 'op zijn Frans' wordt onderhouden.
Ook het vermelden waard zijn dorpen als Montpeyroux (60 km), Blesle (80 km) en Lavaudieu (50 km) welke op de lijst van 'Les Plus Beaux Villages de France' staan.

Culinair
Overal is te genieten van de goede Franse keuken. In de Auvergne wordt deze gekenmerkt door zijn traditionele plattelandsmaaltijden met een ruime hoeveelheid aan koude rode wijn en streekkazen. Veelal is het rond het middaguur aanschuiven voor een 'menu ouvrier'; eten wat de pot schaft maar dan wel vier gangen inclusief wijn en koffie voor nog geen 15 euro!
Wie op zoek is naar iets speciaals kan bijvoorbeeld naar l'Auberge du Drac in Coupe-Gorge (de naam is niet verzonnen) om van kunstzinnige uitstapjes op deze traditionele keuken te genieten. De slagroom met de smaak van dennenboom is wel heel speciaal...

Het is mogelijk om een dagtocht te maken langs pittoreske plaatsen als St. Nectaire, Mont Dore, Ambert en Salers om de gelijknamige kazen daar te proeven. In Issoire en Ambert is wekelijks een streekmarkt met veel kramen waar verse lokale specialiteiten worden verkocht. De bakker in Saint Germain l'Herm bakt zelf zijn brood en is ook op zondagochtend geopend voor verse croissantjes en overheerlijke patisserie.