hoofdstuk terug
Natuur en wandelen

grote gîte kleine gîte fietsrijk cultuur/culinair winter praktische info tarieven reserverenDe bossen die Cheznezdepoire omringen hebben veel te bieden voor de natuurliefhebber. De zuivere lucht die in de jaren '50 en '60 vele Fransen naar de streek trok voor een gezondheidskuur zorgt nog altijd voor een gezond groeiklimaat voor flora en fauna. Dat is vooral terug te zien in de diversiteit en onstuimige groei van de vele mossoorten. Ook paddenstoelen zijn er in overvloed. In het seizoen (eind juni tot aan de winter) kan een geoefend oog binnen een paar minuten een heerlijke aanvulling op de maaltijd vinden in de vorm van cantharellen of eekhoorntjesbrood.

Wandelen in de Auvergne is de beste manier om het natuurschoon tot in detail te beleven. Daarom liggen er in de grote gîte niet alleen uitgestippelde wandelroutes klaar maar ook een serie stafkaarten. Deze kaarten reiken tot een straal van zo'n dertig kilometer rondom Cheznezdepoire, genoeg voor een stevige dagwandeling!

Iedere wandeling zal vanzelf langs een paar mooie picknickplekken leiden. Soms met picknicktafel en in ieder geval netjes onderhouden.
Voor de mooiste vergezichten over de vulkaanketen is het zuidwesten van Saint Germain l'Herm het meest geschikt.
Het noordoosten wordt voor een groot deel beheerst door naaldbossen. Toch zijn juist aan die zijde enkele verrassend mooie dorpjes als bestemming voor een wandeling aan te wijzen. Dorpen als Novacelles, St. Sauveur la Sagne en St. Vert bevinden zich letterlijk in een gat maar schoonheid blijkt soms goed verborgen.
Overal zijn kleine stroompjes te vinden die hier en daar een kloof in het landschap hebben gesleten en ruige rotspartijen zichtbaar maken. In de winter geeft de omgeving van zo'n riviertje vele kalenders vol met mooie kiekjes.

'Les Auvergnats' staan net als 'les Bretons' (Asterix en Obelix) bekend om hun koppigheid. En sterk waren ze ook getuige de hier en daar rondslingerende menhirs uit vergane tijden. De kelten hebben voor ons eveneens enkele in het oog springende steengroepen en beeldhouwwerken achtergelaten. Ook de natuur heeft zijn portie bijgedragen; 'les pierres folles' (de gekke stenen) waren voor iedereen te zwaar om te verplaatsen...

De nacht
Dankzij het ontbreken van straatverlichting in de omgeving van Cheznezdepoire is een sterrenkijker overbodig. De complete nachtelijke duisternis zorgt voor een scherpe aftekening van de melkweg en een ontelbaar aantal sterren.